Archive for februari 2012

Bloggskolan startad

Nu har bloggskolan på webben lanserats. Den är tänkt som andra upplagan av bloggboken Alla kan blogga.
Jag tror att den som vill börja blogga eller vill fördjupa sina kunskaper och metoder inom bloggande inte så ofta vill sitta med en bok vid sidan av datorn. Det är nog mycket bättre att komma med tipsen på en webbplats.

Här är Kulturbloggens bloggskola.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Nya Spöksonaten – recension

Har recenserat Moment:teaters farsartade och politiska tolkning av Strindbergs Spöksonaten:

Strindberg tolkad av Monty Python – när Moment:teater ger Nya Spöksonaten

Nya Spöksonaten bjudet på en skrattfest, åtminstone om du är kritisk till utvecklingen av samhället i Sverige idag. För rakt igenom politiskt är det. Andreas Boonstra radar upp argument efter argument till varför högerregeringen bör röstas bort 2014.

En av föreställningen roligaste scener är när Direktör Hummel rabblar upp årtal för alla saker som hans parti sagt nej till genom historien: som kvinnlig rösträtt, två veckors semester, fyra veckors semester, sjukförsäkring, rätt till partnerskap för homosexuella, a-kassa, ATP med mera, med mera.

Det subtila och mångtydiga i Strindbergs Spöksonaten försvinner förstås. Men ingen har väl heller väntat sig att Andreas Boonstra ska sätta upp en föreställning utan att tala klarspråk politiskt?
Känslan av att befinna sig i en galen dröm finns däremot kvar, fast i en dröm hos en politiskt engagerad person.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Tre filmrecensioner: Maneuvers in the Dark, WE och Nobels testamente

Det har varit en intensiv vecka med massor av pressvisningar av filmer. Här är tre av de filmer jag sett och hunnit recensera:

Maneuvers in the Dark
Jakob, Tor och Jacob är tre unga svenska män som startade ett jeansföretag för att ta sig in i Nordkorea. Deras ville få direktkontakt med det nordkoreanska folket och hoppades att via handel kunna öppna en sluten diktatur. Förhoppningen var också att kunna öppna västvärldens ögon för folket som tvingas leva i den nordkoreanska diktaturen.

Dokumentären ställer viktiga frågor, som är värda att diskutera. Varför handlar västvärldens länder så gärna med Kina, som ju också är en form av diktatur och som bevisligen har fabriker med slavarbetare?
Varför stoppar LO inte det?
Är det inte bra att försöka få kontakt med människor i diktaturer?
Är LOs fastslagna väg alltid den rätta?

Madonnas film WE
Det som gör att jag inte ger filmen högre betyg är att den är för konstnärligt snygg för estetikens egen skull, vilket gör att dramatiken förlorar kraft. Filmen är bitvis för seg, flera scener borde kunna klippas bort eller förkortas. Jag tror filmen hade vunnit på att bara handla om Wallis Simpson och prins Edward.

Nobels Testamente
Liza Marklunds deckare Nobels testamente är den sjätte boken i serien om Annika Bengtzon. Den släpps nu som film och har fått en ny skådespelerska i rollen som journalisten Annika Bengtzon. Malin Crépin har nu trätt in i rollen som den nyhetshungriga envisa reportern, som har en del likheter med Liza Marklund.

Malin Crépin fungerar bra, hon gör det hon ska i filmen. Filmens ena behållning är listan av bra svenska skådespelare i rollerna. Vi har Björn Kjellman som den rätt fjantiga tidningschefen Anders Schyman, Leif Andrée som nattchefen Spiken, Björn Granath som vetenskapsmannen Ernst Ericsson och Johan Holmberg som Sören Hammarsten.

Kriminalhistorien är seg och svårt att känna något engagemang för. Allt för ofta vet jag som tittare vad som ska hända, inte för att jag läst boken utan för att filmen är övertydlig. Det är för mycket som berättas genom samtal mellan Annika Bengtzon och någon annan, istället för att det dramatiseras.

Musiken är bra, klassisk filmmusik, som fungerar i filmens början. En bit in i filmen blir det lite för mycket när musiken signalerar att det är spännande men jag som tittare inte tycker det är särskilt upphetsande.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Recension av dockteatern Lillan och pappa August

Teaterkritikern, journalisten och författaren Margareta Sörenson har debuterar som dramatiker med barnteaterföreställningen ”Lillan och pappa August” som handlar om August Strindberg och hans yngsta barn, dottern Anne-Marie.

Här är min recension i Kulturbloggen.

Tre recensioner av Bibeln

Nu har jag publicerat tre recensioner av Göteborgs stadsteaters uppsättning av Bibeln, som hade premiär 17 februari. Det är intressant att skriva recensioner för olika slags redaktionella produkter med olika målgrupper och därmed få skifta perspektiv i recensionen.

> Kulturbloggen: Bibeln på Göteborgs stadsteater är en mörk historia

> Teatermagasinet: Bibeln på Göteborgs stadsteater – mörk och överraskande

> Danstidningen: Alltför krävande och gammaltestamentlig Bibel

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Recensioner av Dirty Dancing på Chinateatern

Har publicerat två recensioner av Dirty Dancing på Chinateatern

Danstidningen:
Underhållande dans efter älskad film

Kulturbloggen:
Dirty Dancing, recensionen: Mer en nostalgitripp än stor teater

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fördjupningskurser: bloggverktyg, hantera Facebook, Twitter, Google +, foursquare, Gowalla, LinkedIn, Netlog, Ning …

Vi erbjuder också skräddarsydda verktyg i olika bloggverktyg, hantera Facebook, Google +, Twitter, foursquare, Gowalla, LinkedIn, Netlog, Brightkite, Ning …

Det just ni behöver fördjupa er i.

För alla kurser gäller:
Rekommenderat antal deltagare: Från en till femton
Priset gäller för kursen och inkluderar alla deltagare.

Pris:
Kurs som hålls hos er:
Halvdag, fyra timmar: 5.000 kronor
Heldag, åtta timmar: 8.000 kronor

Om kursen ska hållas i andra lokaler tillkommer avgift för bokning av lokal.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kurs: Att nå ut med bloggen, att blogga framgångsrikt

Ni har kommit igång med att blogga men tycker att ni inte når ut, inte blir hörda?
Då har ni kommit rätt.

Kursen går igenom de metoder som finns för att bloggen ska nå ut, få fler besökare och/eller nå rätt besökare.

Sodergren Communications kursledare Rosemari Södergren har bloggat sedan början av 2000-talet och är bland annat ansvarig för Kulturbloggen.com – som är en framgångsrik blogg som nominerats till flera bloggpriser och som rankas som en av Sveriges mest inflytelserika kulturbloggar.

Rosemari Södergren har bloggat sedan början av 2000-talet och har hållit många kurser och utbildningar i konsten att blogga. Hon har också gett ut en pedagogisk bok – Alla kan blogga – som guidar en nybörjare på ett bra sätt.

För alla kurser gäller:
Rekommenderat antal deltagare: Från en till femton
Priset gäller för kursen och inkluderar alla deltagare.

Pris:
Kurs som hålls hos er:
Halvdag, fyra timmar: 5.000 kronor
Heldag, åtta timmar: 8.000 kronor

Om kursen ska hållas i andra lokaler tillkommer avgift för bokning av lokal.

Kurs: Börja blogga

Konsten att blogga

Bloggverktygen har förändrat medielandskapet. Med bloggverktyg kan vem som helst som har tillgång till en dator och Internet göra sig hörd.
Det är enkelt – men för den som inte är jättevan att publicera sig på Internet.
Det finns tips och knep som gör det smidigare att komma igång.
Vilket verktyg är bäst för just er?
Det finns en del saker att fundera över och besluta om innan ett företag eller en organisation sätter igång ett bloggprojekt. Ska ni lägga tid på att blogga är det bra att fått råd så ni kan nå ut till rätt målgrupp och organisera bloggandet på ett genomtänkt sätt.

Rosemari Södergren har bloggat sedan början av 2000-talet och har hållit många kurser och utbildningar i konsten att blogga. Hon har också gett ut en pedagogisk bok – Alla kan blogga – som guidar en nybörjare på ett bra sätt.

För alla kurser gäller:
Rekommenderat antal deltagare: Från en till femton
Priset gäller för kursen och inkluderar alla deltagare.

Pris:
Kurs som hålls hos er:
Halvdag, fyra timmar: 5.000 kronor
Heldag, åtta timmar: 8.000 kronor

Om kursen ska hållas i andra lokaler tillkommer avgift för bokning av lokal.

Kontakta oss om du vill veta mer och är intresserad av att boka kursen:
rose (snabel-a) sodergren (punkt) com
Telefon: 070-7773915

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Recension av Dramatens uppsättning av Fanny och Alexander

Har publicerat en teaterrecension i Kulturbloggen:

Premiären på Fanny och Alexander på Dramaten: en riktig teaterfest

Föreställningen är nästan fyra timmar lång, inklusive en paus. Men den kändes inte så lång, den fångade in mig och jag glömde tiden. Fanny och Alexander är både en hyllning till teaterkonsten och fantasin och beskrivning av grymhet, den har mycket allvar men också värme, humor och skratt som lättar upp. Visserligen finns det en humorscen som jag inte riktigt tycker passar in och som jag inte riktigt förstår varför Jan Malmsjö ska behöva spöka ut sig till en snurrig Skånepolis, men i övrigt fungerar komiken bra.

Scenografin, musiken, dräkterna och skådespelarna – allt samverkar och stöder berättelsen. Det är roligt att vår nationalscen någon gång bjuder upp till en sådan här överdådig teaterhändelse. Dramaten har bjudit upp till stor teaterfest med Fanny och Alexander.

Foto: Sören Vilks

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,