Archive for Intervjuer

Möt Gordon Smith

 

Gordon Smith, ett av världens mest träffsäkra medium och inspirerande mediumlärare berättar om hur han blev medium och delar med sig av sina tankar kring healing och mediumskap.

 

Intervju med Michael Kiwanuka inför spelningen på Kägelbanan i Stockholm

För ett år sedan fick Michael Kiwanuka skivkontrakt och sedan dess har det gått fort. Kulturbloggen träffade den nya hyllade soulstjärnan när han stannade till i Stockholm under sin turné i Europa där han spelar för utsålda konsertlokaler. Ja det blev som en explosion sedan hans album kom och hans röst jämförs med storheter som Otis Redding, Bill Withers och Van Morrison och av BBC har han utropats till 2012 års musikhopp.
Uppståndelsen tycks han ta med ro, det är en lugn och ödmjuk ung man på 24 år som tar emot mig i en skamfilad loge bakom scenen på Kägelbanan där hans förband håller på med soundcheck inför kvällens spelning.
Kiwanuka tog sig tid för att träffa journalister och musikbloggare, som alla fick en stund var med honom.

> Här är min intervju med Michael Kiwanuka.

Kulturbloggen TV på Odenteatern – samtal mellan kulturarbetare

Kulturbloggen TV är ett nytt projekt vi utvecklar. Grundidén är ett samtal mellan några kulturarbetare, som dels blir intervjuade och därefter diskuterar en aktuell kulturfråga. Odenteatern har sponsrat projektet genom att upplåta sin lokal för inspelningarna.

Första avsnittet gästades av musikern Thomas Stenström, Dramatenskådespelaren Christopher Wagelin och teaterchefen Erica Lernhav på Odenteatern.
Det andra avsnittet gästades av skådespelerskan Shima Niavarani samt Christian Lilja och Henrik Nordström från indiegruppen The Pale Corners.
Det tredje avsnittet gästades av Dramatenskådespelerskan Sofia Pekkari, författaren Sara Lövestam och musikern/rapparen Rikard de Bruin.

I alla avsnitt uppträder musikern akustiskt också.

Projektet är under utveckling, allt med tekniken har inte klaffat helt perfekt, men avsnitten är absolut sevärda och intressanta. Inför hösten kommer vi att göra en utvärdering och söka sponsorer som kan ge det stöd vi behöver för att utveckla detta till en bra webb-tv-satsning. Vi tror att ett sådant här tv-program behövs, det finns alldeles för lite sådana samtal med kulturarbetare i traditionell tv.

Här kan du se det senaste avsnittet, då Rosemari Södergren var programledare.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Här kan du se alla avsnitt av Kulturbloggen TV.

Artiklar om klassfrågor på teatern – i tidningen Arbetet och i Arbetaren


Radioteatern har under våren haft ett särskilt tema där de granskat det svenska klass-samhället.

För tidningen Arbetaren intervjuade jag Radioteaterns chef Stina Oscarson om vårtema:
Människor utan klass är namnet på Radioteaterns vårtema. Där ska klassamhället betraktas ur olika synvinklar.
– Teatern har länge fokuserat på att skildra den välbärgade medelklassens liv. Jag har sett otaliga pjäser om relationsproblem för medelklassen. Men som konstnär tänker jag att man har ansvar att titta där andra inte tittar, att hitta andra berättelser, säger Stina Oscarson, Radioteaterns chef.
> Läs artikel hos Arbetaren här.

Den 23 april samarbetar Dramaten i Stockholm med Radioteatern, just med fokus på klassamhället.
För tidningen Arbetet har jag skrivit en artikel om detta:

Klassfrågor på Dramaten (och i radion)!
De sociala skillnaderna ökar och ett nytt klassamhälle växer fram i Sverige. Det återspeglas på svenska scener. Radioteatern och Dramaten tar tillsammans upp det svenska klassamhället.

Den 23 april ger de två teatrarna tillsammans med P1 Dokumentär ”En fråga om klass”. I Dramatens lokaler ordnas debatter, samtal och teater som tar upp temat. Det är fri entré och programmet går att följa via radio och på webben.
> Läs artikeln om Dramatens och Radioteaterns samarbete här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Folkets Hus och Parkers fantastiska kulturgärning med de digitala livesändningarna

Runt om i landet samlas människor i Folkets Hus biografer för att se balett från ryska Bolsjojteatern eller opera från Metropolitan Opera i New York. Det som började som en proteströrelse mot den konservativa filmbranschen har blivit en succéartad kulturpolitisk gärning.
Artikel om Folkets Hus och Parkers livesändningar av opera, balett och teater på bil, som jag skrev på uppdrag av Tidningen Arbetaren.

Här kan du läsa artikeln.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Intervju med Eleanor Bergstein, författaren till Dirty Dancing, om det politiska innehållet i filmen och teatern

”Nobody puts Baby in a corner” – Johnnys klassiska replik i Dirty Dancing får publiken att jubla i extas. Filmsuccén från 1987 spelas under våren på Chinateatern i Stockholm i en teater­version med mycket dans och musik. Samtidigt har den politiska delen från filmen fördjupats och breddats i teaterversionen.

Det är ingressen på den artikel jag gjort för tidningen Arbetaren där jag intervjuade Eleanor Bergstein, som skrivit filmen och teaterversionen.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet.

Här är en recension jag gjorde av Dirty Dancing på Chinateatern, för Kulturbloggen.

Här är recensionen jag skrev för Danstidningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Intervju med Hans Ek, dirigenten till Modern Fantazias

För Kulturbloggen har jag intervjuat Hans Ek, dirigenten till Modern Fantazias:

Kulturbloggen möter Hans Ek, dirigenten till Modern Fantazias

Foto: Stina Gullander

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,